Január végén, február elején mindig van egy rövid időszak, amikor olyan, mintha már megérkezni vágyna a tavasz, tudom, mert nagyon régen figyelem, hiszen a születésnapom apropóján van erre emlékem elég.

Február 2-a a néphit szerint a medve napja, azt tartja a fáma, hogyha a medve meglátja árnyékát, visszabújik a barlangba, még alhat kicsit.

A mai nap, amikor 2020.02.02. van egy különleges, február másodika. Nem elég, hogy visszabújik a medve, nagy valószínűséggel, de jobbról is, balról is 2020. 02. 02-a van.

Magam az elmúlt pár hétben medve voltam, sokszor ébredés után visszabújtam, akár nagyon korán ébredtem, akár később kicsivel, az számítógép ébresztő zenéjére, olyan fáradtnak éreztem a reggeli ébredések után önmagam.

Ha a medve visszabújik, alszik tovább, egész tavaszig.

Gondolom, rajtam kívül sokan voltak, akik ugyan engedtek maguknak még egy kis lazulást a meleg ágyban, de aztán, uzsgyi, irány a feladat, munka, iskola, hivatali intézések, orvosi rendelők., vagy bármi egyéb.

Mindenki rohan, siet, megy, hömpölyög a sok fekete, sötétkék, szürke ruhatömeggel ékesített ember a járműveken, s a lég sem kecsegtetett mással, nyúlós, szürke, mélységesen rossz levegőjű városokban siettünk „fontos céljaink” irányába.

Most viszont, végre süt a nap, a szél, amely már tegnapelőtt megérkezett, remélhetőleg kifújta a szmogot egy időre, tavaszias meleg fuvallatok érkeztek.

Ma ezen az oda-vissza dátumos, varázsos napon, álljunk meg széttárt karokkal a szélben, tisztuljunk, felejtsünk. Nem kell már az érzés, a belső fájdalom, a félelem, hogy várható a tél visszatérte.

A szél jó testvér, kifújja belőlünk a rossz érzéseket, a fénytelen napok emlékét, a morgásokat az időjárás milyensége miatt, a veszekedéseket, az egymásnak feszüléseket a járművek ajtajában, és a boltban, a sorban állva, a hivatalban, ha más megy be előttünk, vagy, amikor órákat várunk, miközben a „csókos” jön és megy.

Egy-egy nap az életünkből egy-egy szelet. Már sosem jön vissza, amin túl vagyunk.

2020.02.02. sosem lesz máskor, csak itt és most, s magam sem tudom, mivel töltöm ezt a varázsos számokkal telt ígéretes napot, de igyekszem tényleg varázsosság tenni.