Valaki tegnap azt mondta, hogy azért táncolok, hogy a gyermek,- ifjú, és fiatal felnőttkori hiányaimat pótoljam, vagy, legalább azt éljem meg, amit akkor, vagy fiatal feleség-asszonyként nem tudtam. Bizonyára igaz ez is, hiszen, a tánc mindig bennem volt, hiszen, minden tánc, minden mozdulat, lépés.
Az élet maga is tánc. Viszont, amikor 2008. február végén Reptsik Anna kolléganőm hívására elmentem vele a Lónyai utcába, egy programra, amiről nem tudtam, mi az, akkor még nem sejtettem, hogy az egy NIA óra, – mert az volt, amelyet csodálatos Joós Zsófi vezetett, – amely egy új utat mutatott nekem. Ez az út sokfelé burjánzott, a hat év NIA, és egyéb női táncok után, a Lemanguria volt az, mely meghatározta életem, – és a Lemanguria tanítók, Bábel Andi, Kovács Márti, Tóth Zsuzsi, Pintér Csilla, – ez a tánc segített a melldaganatból való gyógyulásomban, s mely alap még mai nap is, minden vonatkozásban. A Lemanguria, mely a lélek tánca, kitisztította a sejtjeim, a kapcsolódásaim, az életem útját, örömmé tette a fájdalmakat, örömmé a létezést, és az élet szeretetét.
Egy olyan utat mutat mindez, mely közösségekbe, mozgásba, áramlásba visz, amely megtanít arra, hogyan legyek a közösség része, úgy, hogy megmaradok egyénnek, és önálló lénynek. Arra, hogy szerethető vagyok, így, ahogy vagyok, és arra, hogy mindenki, aki a táncos közösségekben megjelenik hozzáad a boldogságomhoz, ahogy én is az övékéhez.
S így van ez, most már lassan 14 éve!
Vannak olyan országok, ahol ez természetes, az, hogy mindenki, mindig táncol, kifejezik az örömöt az élet iránt, kifejezik, azt, hogy mozgás, tánc, áramlás nélkül nem lehet élni.
A tánc lazít és tölt, a tánc maga az élet, ezt már sokszor leírtam, azt, pedig, amit ez alatt az egy év alatt, a Lemangura mellett az új és abszolút befogadó szabadtánc közösségekben, – 5Ritmus, Ecstatic Dance, a Fodor Eszter által vezetett végtelen öröm tánca, Movement Medicine, – és eme új csoportok által megéltem, az maga a létezés öröme, szabadsága, és a szeretet áramlása, a saját testem irányába, amely kisugárzik, és áthalad rajtam, továbbadva azt, ahogy a fotó mutatja. Áldás és hála.
A képmelléklet 2020. november 29-én készült a Gellért-hegyen tánc közben.