Rónai Katalin

Állandóan zakatol az agyam. Mindig valamit alkotnom kell. Írni, selymet festeni, akrillal festményt, bábot, babát, vagy egy képeslapot készíteni.

1. Mi az, ami szerinted különlegessé teszi a műveidet?

Bármit alkotok mindig benne van lelkem egy mikrónyi darabja, a szemem csillogása, a mosolyom, táncom suhanása, az áramlás, az írásban, alkotásban benne rejlő mélységesen gyógyító erő, és boldogság.

2. Mióta alkotsz és miért kezdted el? Mit szeretsz benne?

Mindig alkottam. Írtam, bármiből – bármit készítettem. 10-12 évesen édesapám mellett álltam a kárpitos műhelyben, és én is kopácsoltam. Aztán megírtam édesapám hazatértét a háborúból egy “regényben”. A világot így látom, hogy van a világ, és van, amit létre lehet hozni még, hogy még több öröm teremjen benne.

3. Milyen lenne egy napod, ha csak és kizárólag azt tehetnéd, amit csak akarsz?

Nagyjából minden napom ilyen. De utaznék, világot látnék, tengerparton a homokban csak nézném a víz fodrozódását, és hálát adnék, hogy megtehettem, láthattam.

4. Miről szól a következő regényed/novellád/versed/képed és miként zajlik az alkotás folyamata?

Állandóan zakatol az agyam. Mindig valamit alkotnom kell. Írni, selymet festeni, akrillal festményt, bábot, babát, vagy egy képeslapot készíteni. Mind én vagyok. Általában egy-egy szó, esemény, kép fog meg. Aztán csak leülök, és addig gyúrom, forgatom, míg lesz belőle egy alkotás. Az írásnál elég egy szó. Egy téma, és már megindul az agyam. Vakon írok, néha, nem is nézem, csak jönnek a szavak, valahonnan, a mélyből, és egyszer csak ott van a kész mű, amelyet visszaolvasok, s magam is azon gondolkodom, miközben kiráz a hideg a saját írásom olvasásakor, hogy ez most honnan jött.

5. Melyik a három kedvenc regényed/versed/festményed és kik alkották azokat?

  • Giuseppe Berto: Vörös az ég
  • József Attila: Kései sirató
  • Klimt: Csók

6. Melyik munkád áll a legközelebb a szívedhez? Írj valamit róla!

Jelenleg, a három hete magánkiadásban megjelent könyvem, amely a melldaganatom gyógyítási-gyógyulási folyamatának másfél évét öleli fel, szabálytalan napló formájában. Ez a könyv azért született, mert meg kellett írnom, hogy másoknak segítsen az úton, ha bekerülnek egy ilyen spirálba, egy olyan élethelyzetbe, ami lehet, hogy kilátástalannak tűnik. A daganat, mint ajándék – “Még jól is jártál” lett a címe, amelyet mindenki máshogy értelmez, aki a történetemet, a harcaimat nem látta, és nem ismerte a kitett írásaimat, fotóimat. Amúgy minden írásom akármilyen mélységekbe megy is, katarzissal végződik, mert tudom, hogy mindig ott van, még a legmélyebb mélységekben is ott a katarzis. Amikor azt mondják nekem, egy mellműtét kapcsán, amely egyúttal, – állami intézményben, – plasztikai műtét is, hogy “még jól is jártál”, akkor az ember először azt érzi kapott egy iszonyú nagy pofont, aztán rájön, megmutatták neki, hogy harcolni kell, egyrészt a saját egészségéért, felépüléséért, a szavai hitelességéért, másrészt másokért, akiket lehet, hogy ugyanúgy megbánt egy másik ember figyelmetlenségből, empátia hiányból.

7. Mit érdemes tudni rólad? Mi az, ami érdekelhetné az embereket?

68 éves vagyok, energiáim teljében. A humán és reál mindig párban járt nálam. Igazi vízöntő szabad lélek vagyok. Tanítottam általános iskolában technika tantárgyat 22 évig, mellette, másodállásban könyvkereskedő voltam 22 évig, házas voltam 22 évig, két csodás leányom van, és négy unokám, akikkel sokat kézműveskedek. Imádom megmutatni magam, mindenem a tánc magamhoz ölelném az egész világot, tánc közben. Minden, ami számomra gyönyörű, azt átadnám, megmutatnám, kiterjeszteném, megtanítanám.

8. Szerinted, mi egy jó műalkotás (könyv, vers, festmény, szobor) ismérve? Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Fogjon meg lelkileg, rázzon ki tőle a hideg, maradjon tátva a szám, és vágyjak arra, hogy másoknak is megmutassam, de most azonnal.

9. Volt már kiállításod? Vásárolhatók valahol a munkáid?

Volt sok önálló, és csoportos kiállításom. Élethű figuráim, történelmi, irodalmi és mese életképeim jártak Bécsben, és Nagyváradon. A kisbaconi Benedek Elek emlékházban vagy egy négyszereplős Furulyás Palkó óriásbáb életképem, a vecsési Bálint Ágnes vendégházban vannak meseillusztrációim, Szerencsen a Meggyes Hotelben egy 30 db-os Honfoglalás óriásbáb életképem, van általam készített babája Hobónak, Varnusz Xavéenak, Papadimitriu Athinának, Domján Lászlónak, Schäffer Erzsébetnek stb. A kiállításokon megfordult munkáim dobozban a lakásomban vannak. Várom azt a települést, 10 éve, aki úgy gondolja, hogy egy mini panoptikumot szeretne, mint különleges állandó kiállítást, és megvásárolja tőlem. Megrendeléseket bármilyen témában fogadok.