A hangokról gondolkodtam minap. A zenéről, a gépek hangjáról, az emberek hangjáról, a labda pattanásáról, a ping-pong asztalon, majd a talajon, az ütőn megpattanón, és sorolhatnám. Körülöttünk, világunkban ezerféle hang, rezgés kommunikál velünk.
Mi hangokkal adjuk át beszédünket, és sokszor nem mindegy, milyen az a hang, amely kapcsolódik velünk, mély, zengő, sipítozó, kiabáló, nyávogó, hadaró, vagy dadogó. Amikor vezetett meditációt hallgatok, igencsak meghatározó a hang.
Mindannyian tudjuk viszont, hogy a fejünkben visszarezgő hangjaink, szavaink, énekeink sokkal mélyebben zengenek, mint a valóságban, és sokszor visszahallva, magunk is megdöbbenünk saját hangunktól.
A hangok, pedig folyton itt vannak. Ha behunyom a szemem, akkor is tudom, hogy épp egy repülő halad el a házunk felett, hogy megérkezett a zenélő fagyiárus, vagy a tejterméket áruló kocsi.
Gyermekkoromban a házunkba rendszeresen betért a kiabáló óóóóóószeres, aki mindent vett, az edények falát verő drótos, aki az edényeket „foltozta”, vagy a verklis, aki 2-2 Ft-ért tekerte a kis micsodát, amelyből zene szólt.
Hangok, rezgések, folyamatosan itt vannak velünk, mintha megszűnt volna a csend, folyamatos zajterhelésben élünk, és csak akkor tudunk csendet teremteni, ha képesek vagyunk belső csendünkkel kapcsolódni.
Ma a parkba sétáló meditáció általam felolvasott hangjaira lépkedtem, néha megálltam, behunytam a szemem, kinyújtottam a karom az ég felé, majd, mikor megéreztem, hogy néznek, kinyitottam a szemem és ráköszöntem az épp mellettem elhaladóra. Néha azt érzem, hogy még ez is sok, hisz az a legjobb, ha csendben lépkedek. Elfelejtettünk önmagunkkal lenni, csendben, mély szeretetben.
Pedig vágyunk erre. ahogy a közösségre, az ölelésekre, és arra a csendre, amely beszél, és úgy rezeg, rólunk beszélve, nekünk, értünk.
A tér is rezeg. A térakkor is ad hangot, ha nem is érzékeljük. A tér, együtt rezeg velünk, és közvetít, ahogy közvetítenek azok az eszközök, melyeket megalkotóik belső, láthatatlan „tudással”, speciális rezgéssel alkottak meg, mint pl. a Tarot, a Lenormand kártya, melyekben kódolva vannak a mélyből felhozható ismeretek, egyfajta speciális tudásanyag, a az anyagi világon túl való rálátás lehetősége.
Mindezt ne hidd el nekem, próbáld ki! Válassz kártyát, miután gondoltál valamire! Gyere el, és lásd meg a kártyában rejlő lehetőségeket, az összerezgést veled, és a benned lévő kérdésekkel. Várlak szeretettel!