Június elseje van. Születési anyakönyvi kivonata szerint, ezen a napon, ma 96 éve született az anyukám.
Biztos sosem volt benne, de ezt a napot tekintettük születése napjának.
Írtam már erről többször, ő úgy mesélte, amit bizonyára a nagyanyámtól hallott, hogy nem volt, aki bejelentse megszületését a hatóságoknak napokig, így ez a nap lett végülis a hivatalos születésnapja.
Anyukám a gyönyörű dallamos Lívia nevet kapta, ellentétben nagyapám akaratával, aki Sára nevet erőltette.
Sosem fog már kiderülni, de talán nem is érdekes, hogy nagyanyám, – kivel nem volt igazán nagyanya-unoka kapcsolatom, – máskor is ellent mert-e mondani dúvad természetű nagyapámnak.
(Megírtam a „Ki a szegény?” c. novellámban, melyet a Nuuvella oldalon elolvashattok, hogy azért nem akart nagyanyám Sárát, mert, amikor Sára nevet tervezett a születendő lánygyermeknek, és lánya született, azok nem érték meg a három éves kort.)
Ma 2021-es év hatodik hónapjának első napja van. Tünde névnap, egy szintén szépen csengő név, melyet Vörösmarty Mihálynak köszönhetünk, ki a Csongor és Tünde művéhez alakította át a „tündér” szót névvé.
E nap tiszteletére lehetett volna anyu Tünde is, de feltételezésem sehogy sem helytálló, hiszen, bizonyára ezt a nevet nem ismerhette a nagyanyám.
A mécses reggel óta emlékezik velem együtt.
A szívemben végtelen béke és hála van. Sok munka volt ebben, hogy megértsem, hogy elengedjem, hogy tudjam, nélküle nem lennék, és, hogy ő a saját lehetőségeihez képest kapcsolódott hozzám, ezt tudta, mert ezt tanulta, ezt kapta, és ő is csak azon indulhatott el, amit ő kapott.
Hálás vagyok mindazért, amit kaptam, és mindazért, amit nem, mert megmutatta a saját utamat, és, ahogy a nagyanyám ellenállt annak, hogy az anyám Sára legyen, így terjedt el a saját határok megvédésére irányuló vágy benne és bennem is.
Határaim építése még mindig folyik, mégis azt érzem, hogy minden a legnagyobb rendben van.
Köszönöm anyukám az életemet, és azt, amit megmutattál, akár tudtál róla, akár nem, hogy utat mutattál nekem.
(A fotó anyukámat ábrázolja 88 évesen, az ápolási osztály folyosóján.)